SOVA © 2019

локация: София, България

размер: 30 кв.м

статус: ЗАВЪРШЕН​

година на завършване: 2015

Проект за интериорен дизайн на малък магазин за органични храни. Намира се в малка сграда в центъра на града, част от клиника за хомеопатична медицина. Пространството има собствен вход през малък вътрешен двор. Основната грижа на инвеститора в случая е събирането на достатъчно складова площ, така че магазинът да функционира успешно за в бъдеще.

Сградата, построена през 1908г, сама по себе си заслужава внимание, затова отделихме внимание на детайлите й. Мозайката на входа бе възстановена, оригиналният дървен паркет бе изциклен и в последствие третиран с импрегнант. Основанта ни цел бе да се възползваме от необичайно голямата светла височина на помещението, създавайки подиум от OSB плоскости. По този начин доближихме интериорното пространство до нормалното и създадохме под подиума така необходимите пространства за складиране. Издърпващите се под него чекмеджета служат както за склад, така и евентуално за сядане.

Друг съществен проблем бе да намерим начин да предотвратим износването на дървения под. Осъзнахме как постоянния поток от хора застрашава външния вид на паркета. Търсейки по-надежден материал от традиционните лакове се спряхме на прозрачна саморазливна настилка, базирана на епоксидна смола, каквато се използва типично в промишлени сгради. На същата третировка бе подложен и подиума, създавайки единно чувство за финишен гланц в пода на помещението.

За да не се нарушава цялостната визия на фасадата, всички рекламни табели и елементи са поместени във входното предверие. В предверието входът е маркиран с вертикална зеленина, тушираща яркия цвят на мозайката.

По този начин се маркира пътя на посетителя. Първо минават през входната зона с вертикалната зеленина, след което стълбите ги подканят към подиума и стелажите с продукти. По естествен път слизането от подиума ги отвежда пред касата. Целта на интериорното решение е да създадем този естесвен път на клиентите през малкото пространство на магазина.

S 04